MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 4
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Biała kiełbasa na 3 sposoby. Pieczona, w piwie i w sosie chrzanowym. Proste przepisy na wyborne, ciepłe danie na święta i nie tylko

Biała kiełbasa w piwie

Składniki:
- 4-6 białych kiełbas,
- 1 l jasnego piwa,
- 2 cebule
- 4 ogórki kiszone,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- 2 łyżki cukru,
- garść suszonych śliwek,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżka octu jabłkowego,
- sól, pieprz.

Jak przygotować białą kiełbasę w piwie?
1. Do garnka wlałam piwo i zaczęłam podgrzewać.
2. Kiełbasy ponakłuwałam widelcem i włożyłam do piwa. Gotowałam na małym ogniu.
3. Na patelnię wysypałam cukier, podgrzałam aż zaczął brązowieć, dodałam 4 łyżki wody i rozmieszałam aż powstał gładki karmel. Przelałam go do garnka z kiełbasą.
4. Jedną cebulę pokroiłam na plastry i wrzuciłam do garnka z kiełbasą.
5. Drugą cebulę poszatkowałam i podsmażyłam na maśle. Dodałam mąkę oraz przyprawy, wymieszałam aż powstała zasmażka.
6. Zasmażkę dodałam do kiełbasy. Zagotowałam.
7. Na koniec dodałam do sosu pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
8. Kiełbasy wyłożyłam na półmisek i polałam sosem.

Zobacz również

Śluby Panieńskie, czyli magnetyzm serca w Klubie Politechnik w Częstochowie

Śluby Panieńskie, czyli magnetyzm serca w Klubie Politechnik w Częstochowie

Specjalne wydarzenia Krakowskiego Festiwalu Filmowego w Muzeum Manggha

Specjalne wydarzenia Krakowskiego Festiwalu Filmowego w Muzeum Manggha

Polecamy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Jak wakacyjny rejs, to tylko tam! Czekają na ciebie niezapomniane przygody

Jak wakacyjny rejs, to tylko tam! Czekają na ciebie niezapomniane przygody

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz