MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Głodówki stosowane są zazwyczaj po to, aby w jak najkrótszym...
fot. bialasiewicz/123RF

Fakty i mity na temat głodówek. Kiedy głodówka jest niebezpieczna?

FAKT/MIT: Podczas kilkudniowej głodówki można schudnąć

Głodówki stosowane są zazwyczaj po to, aby w jak najkrótszym czasie stracić jak największą liczbę kilogramów tkanki tłuszczowej.

Faktem jest, że przez kilka dni ograniczania jedzenia tracimy na wadze. Niestety, są to głównie zapasy glikogenu z wątroby i mięśni, a także woda.

Dopiero po ok. 4-5 dniach głodówki zaczynają uruchamiać się procesy zużywające tkankę tłuszczową, jako materiał energetyczny. To już jednak za długo, by czerpać korzyści zdrowotne z postu, który powinien trwać maksymalnie 1-2 dni.

Poza utratą tkanki tłuszczowej dochodzi również do zużywania zapasów składników odżywczych z kości (np. wapnia).

Zobacz również

Kryminalni, straż i policja pod domem zaginionej Natalii. Przeszukują Cybinę

Z OSTATNIEJ CHWILI
Kryminalni, straż i policja pod domem zaginionej Natalii. Przeszukują Cybinę

Małopolska Tour 2024. Rowerowe i muzyczne święto  w Proszowicach

Małopolska Tour 2024. Rowerowe i muzyczne święto w Proszowicach

Polecamy

Makaron z cukinią w kremowym sosie z dodatkiem sera. Obiad gotowy w kwadrans

Makaron z cukinią w kremowym sosie z dodatkiem sera. Obiad gotowy w kwadrans

Przegląd tygodnia od 9.06 w Ustroniu

Przegląd tygodnia od 9.06 w Ustroniu

Czy mamy szansę na sukces podczas Euro 2024? (SONDA)

Czy mamy szansę na sukces podczas Euro 2024? (SONDA)