Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchnia zbójnicka w Skoczowie. Czwarty Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej.

JAK
Czwarty Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej rozpocznie się jutro w Skoczowie. Organizator, Beskidzki Klub Kulinarny, przygotował sporo atrakcji.

- Głównym przesłaniem imprezy jest promocja dorobku kulinarnego oraz kulturalnego regionu poprzez prezentację wyrobów rzemiosła ludowego i produktów regionalnych - informuje Maciej Chojna, rzecznik imprezy.
Festiwal rozpocznie się w piątek od mocnego akcentu - zbójnicy na czele z Wielkim Zbójem Janem Sztefkiem "napadną na Skoczów", żeby odebrać klucze burmistrza Janiny Żagan i wezmą miasto we władanie. Na piątek zaplanowano również konkurs Kół Gospodyń Wiejskich na najlepsze, tradycyjne wypieki i występ kapeli Bartka Rybki.
Z kolei w sobotę można się spodziewać m.in. wjazdu zbójników do miasta, a później kulinarnych rywalizacji uczestników festiwalu. Podczas jego trwania będzie przygotowywany gulasz na gigantycznej patelni o średnicy 2 metrów przez kucharzy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego i uczniów szkół gastronomicznych. Na zakończenie koncerty góralskich kapel Beskid oraz Watra.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na ustron.naszemiasto.pl Nasze Miasto