- Głównym przesłaniem imprezy jest promocja dorobku kulinarnego oraz kulturalnego regionu poprzez prezentację wyrobów rzemiosła ludowego i produktów regionalnych - informuje Maciej Chojna, rzecznik imprezy.
Festiwal rozpocznie się w piątek od mocnego akcentu - zbójnicy na czele z Wielkim Zbójem Janem Sztefkiem "napadną na Skoczów", żeby odebrać klucze burmistrza Janiny Żagan i wezmą miasto we władanie. Na piątek zaplanowano również konkurs Kół Gospodyń Wiejskich na najlepsze, tradycyjne wypieki i występ kapeli Bartka Rybki.
Z kolei w sobotę można się spodziewać m.in. wjazdu zbójników do miasta, a później kulinarnych rywalizacji uczestników festiwalu. Podczas jego trwania będzie przygotowywany gulasz na gigantycznej patelni o średnicy 2 metrów przez kucharzy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego i uczniów szkół gastronomicznych. Na zakończenie koncerty góralskich kapel Beskid oraz Watra.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?