7 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Im dłużej przechowujemy produkty spożywcze, tym często mniej...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/5a/58/5fce4afdeed78_o_large.jpg)
fot. Pavel Losevsky/123RF
Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem
Kupowanie jogurtów na zapas
Im dłużej przechowujemy produkty spożywcze, tym często mniej wartości odżywczych zachowują. To zasada dotyczy zwłaszcza fermentowanych przetworów mlecznych, czyli jogurtów, maślanki, kefiru i mleka acidofilnego, które są źródłem probiotycznych bakterii. Ich zawartość w produktach mlecznych jest najwyższa w pierwszych dniach po produkcji i stopniowo maje, dlatego ze zjedzeniem jogurtu nie warto czekać do ostatniego dnia jego przydatności do spożycia