MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
9 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjne gotowanie warzyw, bulw oraz mięsa wiąże się ze...
fot. nito500/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Gotowanie w dużej ilości wody

Tradycyjne gotowanie warzyw, bulw oraz mięsa wiąże się ze stratami składników odżywczych na skutek wypłukania ich do wody. Obniżeniu ulega przede wszystkim zawartość witamin z grupy B, witaminy C, a także przeciwutleniaczy, takich jak glukozynolaty obecne w brokułach i kapuście. Zdecydowanie korzystniejsze jest gotowanie na parze, które eliminuje problem zanurzania składników potrawy w wodzie lub zmodyfikowanie dotychczasowych zwyczajów.

By ograniczyć straty substancji o prozdrowotnych właściwościach, należy:
• gotować produkty jak najkrócej, aby nie dopuścić do ich rozgotowania,
• w minimalnej ilości wody,
• od wrzątku – zamiast od zimnej wody.

Zobacz również

Młody mężczyzna zatrzymany za kradzież z włamaniem. Odpowie też za uszkodzenie mienia

Młody mężczyzna zatrzymany za kradzież z włamaniem. Odpowie też za uszkodzenie mienia

Ulice zabytkowego centrum miasta zostaną przebudowane

Ulice zabytkowego centrum miasta zostaną przebudowane

Polecamy

Nowa Toyota GR Yaris. Zmieniono nie tylko skrzynię biegów

Nowa Toyota GR Yaris. Zmieniono nie tylko skrzynię biegów

Dorota Landowska chroni swoją prywatność. Czy wiesz, kto jest jej mężem?

Dorota Landowska chroni swoją prywatność. Czy wiesz, kto jest jej mężem?

Lexus. Które modele w Polsce są najpopularniejsze? Możesz być w szoku!

Lexus. Które modele w Polsce są najpopularniejsze? Możesz być w szoku!