Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ustroń: Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Przyrządzaniu Baraniny przy okazji Święta Baraniny.

WIK
Dziewięć kucharskich ekip z Polski, Czech i Słowacji wystartowało w VI Międzynarodowych Mistrzostwach Polski w Przyrządzaniu Baraniny. Kulinarne zawody były częścią Święta Baraniny obchodzonego w Ustroniu w ubiegłą sobotę.

Baranina od lat nie potrafi się przebić na nasze stoły. - W kartach restauracji rzadko pojawiają się potrawy z tego mięsa, natomiast w hipermarketach króluje baranina irlandzka, a nawet nowozelandzka - mówił Jan Sztefek, wielki zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim, która zorganizowała imprezę.
W sobotę przez cały dzień goście Karczmy Góralskiej nad Wisłą mogli jednak posmakować tradycyjnie przyrządzonej baraniny, a przy okazji przekonać się o jej zaletach. Przy okazji mogli posłuchać góralskiej muzyki, obejrzeć pokaz strzyżenia owiec, czy kupić wyroby ludowego rękodzieła. Dopingowali też ekipy biorące udział w mistrzostwach w przyrządzaniu baraniny. - Ta impreza promuje Śląsk Cieszyński. Promuje naszą kulturę i tradycję. Wprowadza również pewien dobry obyczaj
kulinarny, bo dzięki niej szefowie kuchni w naszych ustrońskich hotelach mogą zobaczyć, jak baraninę przyrządzają prawdziwi mistrzowie kuchni - mówił Jan Sztefek, wielki zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim, która zorganizowała imprezę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na ustron.naszemiasto.pl Nasze Miasto